Middachten-engels-60

Koepel gerestaureerd

In 2021 is er hard gewerkt aan de restauratie van de koepel in het kasteel. Deze koepel is een zeldzaam gaaf bewaard gebleven exemplaar van laat zeventiende-eeuws stucwerk. Aan het einde van die eeuw werd de Middeleeuwse binnenplaats vervangen door een prachtig trappenhuis, met een rijk gedecoreerde koepel. De koepel werd met allerlei putti en krijgsattributen gedecoreerd, die aan de oorlogsdaden van de toenmalige heer van Middachten, Godard van Reede-Ginkel, Graaf van Athlone, herinneren.

Renoveren en verduurzamen

De restauratie van het stucwerk was in handen van ervaren vaklieden. Het stucwerk is met kalkspecie of mortel afgewerkt en werd in de loop van de geschiedenis verschillende keren overgeschilderd met kalkspecie of mortel. De laatste opknapbeurt vond plaats in de jaren zestig. De restauratoren herstelden vakkundig losse delen van het stucwerk, en werkten scheuren en scheurtjes weg. Naast het stuc- en schilderwerk, is ook de aanwezige verlichting vervangen door energiezuinige lampen.

Subsidies

Het herstel is kostbaar, ook door het omvangrijke steigerwerk. Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen uit de Iconensubsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Erfgoedregeling van de provincie Gelderland en een schenking van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Iconensubsidie is een subsidie die verstrekt wordt doordat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Middachten heeft benoemd als een van de monumentale iconen van de Nederlandse architectuur. Middachten krijgt extra financiële ondersteuning om haar erfgoed in stand te houden, te verduurzamen en de toegankelijkheid te verbeteren.
In dit kader worden de nodige herstelprojecten voorbereid.

Engeltjes-koepel-def

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur.
Het kasteel is te bezoeken van juni t/m september op zondagen van 13.00 – 16.00 uur.

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2022. Alle rechten voorbehouden.

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.