Middachten-engels-60

Ursula Philippota van Raesfelt, vrouwe van Middachten in roerige tijden

De rijke historie van Middachten kent vele gezichten en verhalen. Illustere mannen, maar ook eigenzinnige vrouwen waren achtereenvolgens verantwoordelijk voor het beheer van landgoed en kasteel. Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721) was één van hen. Haar leven staat deze zomer centraal op Middachten. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd. In het kasteel worden een aantal woonruimtes ingericht met voorwerpen uit de tijd van deze Vrouwe van Middachten.

Biografie

Het leven van Ursula Philippota omvat veel meer dan wat er in dat ene jaar 1672 gebeurde. Eind mei ziet haar levensgeschiedenis het licht in de vorm van een boek getiteld: De eigenzinnige erfdochter van Middachten. Schrijfster Hermine Manschot-Tijdink tekende Philippota’s leven op samen met dat van haar man Godard van Reede-Ginkel en hun vijftien kinderen. Zij raadpleegde daarvoor vele brieven en andere archiefstukken die bewaard zijn in de archieven van de kastelen Middachten en Amerongen. Het levert een boeiend verhaal op van een familie in een roerige tijd van oorlogen en rampen. Het boek wordt uitgegeven door de Walburg Pers en is vanaf 1 juni 2022 verkrijgbaar in de boekhandel en vanzelfsprekend op Middachten.

Herdenking Rampjaar 1672

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland van alle kanten werd aangevallen door Franse, Duitse en Engelse troepen onder leiding van Lodewijk XIV. Dat ging er niet zachtzinnig aan toe. Het jaar wordt niet voor niets rampjaar genoemd. Middachten lag middenin het door de Fransen bezette gebied. Godard van Reede-Ginkel, echtgenoot van Ursula Philippota, vocht zelf mee in de strijd. Ursula Philippota maakte zich zorgen om haar man en haar voorouderlijk kasteel. Bezitters van grote huizen en kastelen werden gechanteerd door de vijand. Zij moesten enorme bedragen betalen, anders ging het huis in vlammen op. Het ontlokte aan Philippota de hartenkreet: ‘Wat sal ick sijn sonder myn goet en bloet’.  Zo brengt ze haar angst onder woorden. Ze was bang haar geliefde Huis en iedereen die daarmee verbonden was te verliezen. Middachten werd gelukkig gespaard, maar werd wel geplunderd toen de Fransen zich moesten terugtrekken in 1673. De middeleeuwse burcht was nog net geen ruïne.

Activiteiten 2022

 • Kasteel bezoeken
  Dit jaar gaat het kasteel op elke zondagmiddag in de maanden juni, juli en augustus open! Dan vinden er ook rondleidingen plaats. Tickets zijn vanaf mei te boeken via de website. Bij voldoende beschikbaarheid zijn deze ook ter plaatse te verkrijgen in de Oranjerie.
 • Fotopresentatie en film
  Maar er is meer te beleven! Met historische foto’s op panelen wordt het leven van Philippota toegelicht. Ook is er een korte film te bekijken over de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672. De educatieve animatiefilm is gemaakt in samenwerking met Kasteel Amerongen en Slot Zuylen.
 • Concerten en lezingen
  In juli organiseert Cultuurbedrijf RIQQ, op zondagochtend concerten in het groene theater. Eén van deze concerten staat in het teken van muziek uit de tijd van Ursula Philippota, die zelf een begenadigd luitspeelster was.
  In augustus wordt een viertal lezingen georganiseerd. Onderwerpen die aan bod komen zijn met het Rampjaar 1672 en het leven van Ursula Philippota verbonden.
Portret van Ursula Philippota van Raesfelt, toegeschreven aan Jan de Baen, laatste kwart 17e eeuw, collectie Kasteel Middachten
Portret van Ursula Philippota van Raesfelt, toegeschreven aan Jan de Baen, laatste kwart 17e eeuw, collectie Kasteel Middachten

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur.
Het kasteel is te bezoeken van juni t/m september op zondagen van 13.00 – 16.00 uur.

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2022. Alle rechten voorbehouden.

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.