Middachten-engels-60

De Tuinen

De Tuinen

De tuinen van Middachten zijn voor Nederland uniek, omdat van elke historische ontwikkelingsfase delen zichtbaar bewaard zijn gebleven. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag, hebben de bewoners van Middachten de tuinen aangepast aan hun eigen tijd, altijd met respect voor wat hun voorouders hen nalieten. Al wandelend – en via een audiotour – kunt u de verschillende groene kamers ontdekken waarin u de geschiedenis van vier eeuwen tuinkunst kunt ervaren. De tuinen van Middachten worden wel de ‘Buytensaelen’ genoemd. Het hele seizoen worden op aanvraag rondleidingen verzorgd onder leiding van een deskundige gids.

Inspiratiebronnen

De formele tuinen van Versailles waren aan het begin van de achttiende eeuw de inspiratiebron voor de tuinaanleg van Middachten. Later zijn de tuinen beperkt aangepast van formeel barok naar Engelse landschapsstijl. Na een restauratie begin jaren ’80 doen de tuinen nu majestueus aan. U vindt er een geurende kruidentuin, een rozentuin, een openluchttheater met coulissen van taxushagen, grasparterres, een uniek rococo-latwerk en zeldzame boomsoorten. Tijdens uw bezoek kunt u in de oranjerie ontspannen met een kop koffie/thee en een versnapering. Hieronder leest u over enkele hoogtepunten van de tuinen.

Oranjerie

Onze oranjerie doet in de winter nog steeds dienst tegen bescherming van de vorst voor de oranjeboompjes op het landgoed. In de zomermaanden wordt de oranjerie omgetoverd tot een gezellige en unieke ruimte waar onze gastheren en -vrouwen u van harte welkom heten. Hier wordt uw toegangsbewijs gecontroleerd en ontvangt u de gratis audiotour. Er is een uniek aanbod van souvenirs en boeken over Middachten. 

Kruidentuin

Deze tuinkamer werd pas zo’n veertig jaar geleden aangelegd. Bij de beplanting is er een keuze gemaakt voor aromatische kruiden, met name keukenkruiden als tijm, salie, rozemarijn en munt. De geurkruiden speelden een grote rol in het dagelijks leven op het kasteel. Vanwege hun grote sierwaarde staan er ook enkele medicinale planten en verschillende soorten groenten in de tuin.

Rozentuin

De hoge beukenhaag die deze tuinkamer scheidt van de buitengracht is bijna driehonderd jaar oud en beschermt nu de rozentuin tegen de wind. Dit deel van de tuin is in 1926, kort na het huwelijk van William Graaf Bentinck met Jonkvrouwe Adrienne Vegelin van Claerbergen ontworpen naar een ontwerp van tuinbaas De Bruin. Er staan momenteel 63 soorten oude en nieuwe rozenstruiken. Trosrozen, grootbloemige rozen, heesterrozen en oude rozen strijden om het hardst om de mooiste kleur of geur. De weelderig met klimrozen begroeide rozenleidingen in de hoeken zijn naar de wensen van Gravin Isabelle zu Ortenburg-Bentinck ruim 25 jaar geleden ontstaan. Ook kreeg het bassin dankzij haar een fontein.

Zuidparterre

Dit deel van de tuin ligt precies in het verlengde van de belangrijkste ruimte in het kasteel, de zaal. Deze parterre was in de hoogtijddagen aan het eind van de 17e en begin van de 18e eeuw het pronkstuk van de tuin. De fraai aangeplante parterre de broderie met een geometrisch patroon van buxus vormde rondom een gemetselde kom met fontein een ware Buytensael. Dankzij tuinarchitect Hugo Poortman (1858 – 1953) is de formele strakke parterre met fontein aan het begin van de 20e eeuw teruggebracht met behoud van de bomen uit de landschapstijl. Twee beelden uit de achttiende eeuw sieren deze parterre.

Het groene kabinet van Hugo Poortman

Eén van de kenmerkende elementen uit het ontwerp van Hugo Poortman zijn de groene tuinkamers, waarvoor hij bestaande elementen gebruikte. Zo wist hij met bestaande boomgroepen scheidingswanden tussen de verschillende kamers te creëren. Bijzonder is het groene kabinet van buxus. De gebruikte buxussoort kwam al in de 17e eeuw in de tuin voor. De bank van Belgisch hardsteen ontwierp Poortman ook zelf.

Het groene theater

Het groene theater is een prachtig element in de tuinen. Dit stuk tuinkunst wordt nog steeds in de zomermaanden gebruikt voor concerten en voorstellingen. De in de 18e eeuw opgeworpen heuvel gebruikte Poortman voor de aanleg van een amfitheater. De glooiende kant doet dienst als tribune. Er tegenover ligt het toneel. De coulissen worden gevormd door de groene taxushagen.

Westparterre

De West-parterre wordt door hoge cipressen gemarkeerd en gedomineerd door de halfronde vaste planten border. Deze is rond 1910 ontstaan. Voor de beplanting van deze border met vaste planten inspireerde Poortman zich op de borders van de beroemde Engelse tuinarchitecte Gertrude Jekyll uit de tweede helft van de 19e eeuw. In 1910 werden er twee 18e eeuwse sculpturen van godinnen op de parterre geplaatst.

Sport en spel

In de loop van de 19e eeuw kwam vanuit Engeland de interesse voor sport en spel in de tuin overgewaaid. Middachten kreeg een tennisbaan en een croquetveld. De tennisbaan wordt omringd door een rozenleiding. Poortman ontwierp een houten treillage, een elegante constructie van latten, die bijeengehouden worden door koperdraad. Voor dit ontwerp heeft hij zich laten inspireren door het treillagewerk in de tuinen van Versailles.

In het rietgedekte houten prieel of theehuisje bevinden zich de hamers en ballen voor het croquetspel. U bent vrij om deze te gebruiken!

Lage tuin met éénjarigen

De verdiepte tuin is een verwijzing naar de smaak van de Engelse Queen Victoria die bij haar buitenverblijf Osborne House op het Isle of Wight een zeer kleurrijke tuin liet aanleggen. Elk jaar kiest de familie de kleuren voor de éénjarigen. Daardoor ontstaat ieder jaar een ander kleurenspel van diverse begonia’s, heliotropen en verbena’s. Naast de buxusvakken krijgen ook de tuinvazen hun boeket van eenjarige bloeiers. Deze vazen zijn gekocht bij de beroemde Franse ijzergieterij Val d’Osne.

Spronkenbeelden

Deze zomer zijn er twee beelden van de Limburgse beeldhouwer Arthur Spronken (1930-2018) te bewonderen in de tuinen van Kasteel Middachten. De tentoonstelling van deze twee beelden is ontstaan in samenwerking met het bijzondere museum Beelden aan Zee in Scheveningen. 

Voor meer informatie over onder andere openingstijden, klikt u hier.

De Tuinen van Middachten
de oranjerie, tevens entree voor de tuinen
De Tuinen van Middachten
de kruidentuin
De Tuinen van Middachten
de prachtige rozentuin
Zuidparterre in de Tuinen van Middachten
de Zuidparterre
Concert in de Tuinen van Middachten
het groene theater
‎Middachten Tuinen.‎001
de Westparterre
‎Middachten Tuinen.‎002
Triage bij sport en spel
Spronkenbeelden op Middachten
Beeld van Spronken

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur

Het kasteel is geopend op de zondagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur (laatste toegang 15.00 uur).

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2024. Alle rechten voorbehouden.

14-15 September

Open Monumentendag

Bezoek ons prachtige kasteel, de schitterende tuinen en de expositie ‘In Volle Vaart’ tijdens Open Monumentendag in het 2de weekend van september!

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.