Faunadag zaterdag 23 maart 2019

/, Zomermaanden/Faunadag zaterdag 23 maart 2019

Middachten in het teken van Veluws wild

Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe. Dat kan op zaterdag 23 maart 2019, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg. Jachtopzichters vertellen over het faunabeheer op de Veluwe, er is een geweiententoonstelling, bezoekers kunnen wildhapjes proeven, luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar een film over het Veluws wild.

In het koetshuis zijn allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Verder zijn er roofvogeldemonstraties, workshops eetbare natuur, demonstraties manden vlechten en kinderactiviteiten, waaronder een speurtocht en uilenballen pluizen. Tot slot worden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De Faunadag is een belevenis voor jong en oud.

Wildbeheer
Omdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders.

De faunabeheerders leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Fotowedstrijd
De fotowedstrijd heeft dit jaar drie thema’s: de Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving, inheemse vogels en landschappen. Elke deelnemer mag één foto inzenden. De foto’s worden door een deskundige vakjury beoordeeld: Luc Enting (maker van de film “WILD”), Jan Huttingaen Klaas Tanis, beiden jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo. De jury nomineert de tien beste foto’s en het publiek mag hier tijdens de Faunadag een winnaar uit kiezen. De tien genomineerde foto’s zullen uitvergroot tentoongesteld worden en op een scherm zal een voortlopende diashow te zien zijn van alle inzendingen. Om 14.30 uur wordt bekend gemaakt wie de nummers 1 t/m 3 zijn geworden volgens de jury en welke foto het publiek als nummer 1 heeft uitgekozen. De winnaars krijgen een overnachting voor 2 personen incl. ontbijt in een van de voormalige knechtenkamers boven het koetshuis van kasteel Middachten. De nummers 2 en 3 krijgen een waardebon.

Spelregels:

  • De ingezonden foto is gemaakt door de deelnemer zelf.
  • Maximaal één foto per deelnemer.
  • Foto inzenden op jpeg formaat via Wetransfer naar info@middachten.nl.
  • De winnende foto wordt gebruikt op de Faunadagposter 2020.
  • Inzenden mogelijk t/m 13 maart 2019.
  • Prijsuitreiking tijdens de Faunadag op 23 maart 2019 om 14:30 uur.

Samenwerking
De Faunadag is een gezamenlijk initiatief van de Wildbeheereenheden op de Veluwe.
Naast de Wildbeheereenheden zullen ook Vereniging het Reewild, vereniging het Edelhert, Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe, Vereniging Natuurtoezicht, KNJV, NOJG en IVN aanwezig zijn met een stand.

Praktische informatie
Datum: 23 maart 2019
Tijd: 10.00-17.00 uur
Entree: gratis.
Adres: Middachten is gelegen in het dorp De Steeg gemeente Rheden (Gld). Navigatieadvies: Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden. Toegankelijkheid: het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Honden zijn ook niet toegestaan.

Sponsoren

                           

 

                         

 

 

2019-01-17T12:24:40+00:00 31/01/2018|Activiteiten 2018, Zomermaanden|