Middachten-engels-60

Vrijwilligers

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Middachten zijn van onschatbare waarde. Ruim 100 vrijwilligers zetten zich in voor Middachten. Door hun geweldige inzet beleven de bezoekers – maar ook de vrijwilligers zelf – fijne momenten op het landgoed!

Soorten vrijwilligers

Er zijn vele soorten vrijwilligerswerk. Zo vertellen de gidsen graag over de rijke historie van kasteel en tuinen, houden suppoosten toezicht en beantwoorden vragen. De gastvrouwen en -heren ontvangen en faciliteren bezoekers hartelijk. Het tuinteam zorgt ervoor dat de tuinen er jaarrond geweldig bij liggen. Ook achter de schermen wordt er hard gewerkt aan bijvoorbeeld herstelwerkzaamheden voor het kostbare textiel of het maken van jam.

Op Middachten zijn deze groepen vrijwilligers actief:

Vrijwilligers collectiebeheer

Op Middachten zijn een 20 tal vrijwilligers betrokken bij het beheer en onderhoud van de collectie. Een groep vrijwilligers zorgt voor het textiel in het kasteel. De kisten met dekens en tapijten worden jaarlijks gecontroleerd op ongedierte.

Een andere groep vrijwilligers houdt zich bezig met de inventarisatie van de meubels, keramiek, boeken en werken op papier.

De fotocollectie krijgt al vele jaren aandacht. De foto’s worden niet alleen op een verantwoorde wijze bewaard maar worden bestudeerd en ingebracht.

Een specifiek collectie-onderdeel vormen de rijtuigen, tuigen en paardendekens in het koetshuis. 

Jammakers

Eens per jaar, in oktober, wordt het fruit op het landgoed geoogst. Een groep van vrijwilligers ontfermt zich over het bereiden van jam en marmelade. Deze producten zijn dan te koop tijdens de zomer in de oranjerie en tijdens de kerstopenstelling.

Gastvrouwen en -heren in de Oranjerie

Onze gastvrouwen en -heren zijn het visitekaartje voor Middachten. In de oranjerie ontvangen zij in de zomermaanden bezoekers uit het binnen- en buitenland. Bezoekers komen voor de tuinen en het kasteel. De gastvrouwen en -heren zorgen voor een drankje met eventuele versnaperingen, staan achter de balie en geven informatie. Ook dragen zij zorg voor entreetickets en winkelartikelen. Zij zijn goed op de hoogte van de evenementen en activiteiten die op het landgoed worden georganiseerd en verrichten ondersteunende taken om het geheel een opgeruimde, schone en gastvrije uitstraling te geven.

Vrijwilligers kruidentuin en rozenknippers

In de kruidentuin staan ongeveer 90 kruiden. Dit deel van de kasteeltuin biedt voedsel voor het koken en onderdak aan veel insecten, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Onder leiding van de tuinbaas komen twee groepen met enthousiaste vrijwilligers op maandag- en woensdagochtend bij elkaar voor onderhoud.

In onze prachtige rozentuin staan meer dan 70 soorten rozen die aandacht en onderhoud nodig hebben. Na de eerste bloeiperiode (medio juni) werken de rozenknippers individueel of in groepjes om de uitgebloeide bloemen te verwijderen en ruimte te bieden voor de tweede bloei. Een paar keer in de zomerperiode komt de groep bijeen.

Suppoosten

Het kasteel is in juni, juli en augustus op de zondagmiddagen geopend. Maar ook tijdens de kerstopenstelling, de Dag van het Kasteel en de zondag in september van Open Monumentendag. Suppoosten verwelkomen bezoekers in het kasteel en beantwoorden eventuele vragen. Ook zorgen zij voor een goede doorstroming en houden zij toezicht. Per keer zijn er tussen de 8 en 10 suppoosten aanwezig.

Tuin- en  huisrondleiders

Groepen kunnen tegen betaling een rondleiding aanvragen door het kasteel en/of de tuin. Dit kan ook in de Engelse of Duitse taal. Een rondleiding duurt ca 60 minuten.

De huisrondleiders laten de stallen, het koetshuis, de beletage en het onderhuis zien en vertellen over de geschiedenis, de vroegere bewoners en het interieur. Bij grote groepen loopt er meestal een begeleider mee.

De tuinrondleiders vertellen over de tuinarchitectuur, de bomen, het leifruit en dergelijke. Een tuinrondleiding gaat altijd door, ook bij extreme hitte of heel slecht weer.

De tuinrondleiders verzorgen gedurende de zomermaanden, als op de zondagmiddagen het kasteel is opengesteld, een gratis rondleiding voor degenen die daar prijs op stellen.

Waardering

Twee keer per jaar organiseren wij vrijwilligersbijeenkomsten en een keer in de twee jaar een vrijwilligersuitje. Dat zijn altijd bijeenkomsten die erg gewaardeerd worden en waar iedereen elkaar ontmoet. Vrijwilligers zijn welkom bij de nieuwjaarbijeenkomst op het kasteel. Met de vrijwilligerspas is er gratis toegang tot kasteel en tuinen met twee introducees. Dit is ook het geval bij de door Middachten zelf georganiseerde evenementen.

Vrijwilligers aan het woord

Er wordt hard gewerkt maar er is ook volop ruimte voor gezelligheid. De betrokkenheid en de verbondenheid zijn groot.

Berndien (suppoost en gastvrouw oranjerie , vrijwilliger sinds 2018):
“Het is fijn om sociale contacten te hebben én je in te zetten voor het behoud van het cultureel erfgoed. Bovendien leer je zelf ook weer over de rijke historie van Middachten en haar omgeving!

Dat geeft haar een goed gevoel. Zij zet zich graag een aantal uren per maand in. Allemaal in goed onderling overleg.

Marjan (tuinrondleider, suppoost en gastvrouw oranjerie, vrijwilliger sinds 2012):   
Er wordt veel aandacht besteed aan de vrijwilligers! Er is een goede samenwerking met de coördinatoren en medewerkers. Er wordt naar je geluisterd. Ik leer de vrijwilligers beter kennen en het is fijn om de geschiedenis te kunnen delen”.

Meer weten?

Heeft u zin om bij te dragen aan de gastvrijheid en instandhouding van Middachten? Dan komen we graag met u in contact via info@middachten.nl

Vrijwilligers collectiebeheer bezig met het restaureren en conserveren van het kostbare textiel
Vrijwilligers collectiebeheer bezig met het restaureren en conserveren van het kostbare textiel
Een gezellig klusje: jam maken voor verkoop in de kasteelwinkel
Een gezellig klusje: jam maken voor verkoop in de kasteelwinkel
Gastvrouwen en gastheren zijn het visitekaartje van Middachten gedurende de openingstijden
Gastvrouwen en gastheren zijn het visitekaartje van Middachten gedurende de openingstijden
Vrijwilligers bezig in de kruidentuin van Middachten
Vrijwilligers bezig in de kruidentuin van Middachten
Rondleiders nemen de bezoekers mee in het bijzondere verhaal van de tuinen en het kasteel
Rondleiders nemen de bezoekers mee in het bijzondere verhaal van de tuinen en het kasteel

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur

Het kasteel is geopend op de zondagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur (laatste toegang 15.00 uur).

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2023. Alle rechten voorbehouden.

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.