Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe. Dat kan op zaterdag 21 maart 2020, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg nabij Arnhem. Jachtopzichters vertellen over het faunabeheer op de Veluwe, er is een geweiententoonstelling en er zijn tal van allerlei andere activiteiten voor jong en oud.

De activiteiten
In de bijgebouwen zijn allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Er is onder andere een preparateur aan het werk, er kunnen wildhapjes worden geproefd en kinderen kunnen uilenballen pluizen. Aandacht voor de nieuwe bewoners van de Veluwe mag niet ontbreken; gedurende de dag is de lezing ‘De wolf, terug van weggeweest’, door Rob Borst te beluisteren.

Op het voorplein kunnen de bezoekers luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar roofvogeldemonstraties. Verder zijn er demonstraties van een wildslachter, een visroker en een mandenvlechter. Bij gunstige weersomstandigheden kan ook deelgenomen worden aan excursies eetbare natuur. Voor kinderen start een puzzeltocht vanaf het voorplein.

In het kasteel kunnen bezoekers mee met een rondleiding op de belle etage of een rondleiding langs de geweien in het onderhuis. En tot slot worden tijdens de Faunadag de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt.

Wildbeheer
Omdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders.

De faunabeheerders leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Samenwerking
De Faunadag is een gezamenlijk initiatief van de Wildbeheereenheden op de Veluwe, Vereniging het Reewild, vereniging het Edelhert, Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe, Vereniging Natuurtoezicht, KNJV en NOJG.

Praktische informatie
Tijd: 10.00-17.00 uur
Entree: gratis.
Rondleidingen: geïnteresseerden kunnen mee met een rondleiding langs de geweien om 11.00, 13.00 en 15.00 uur (gratis) of met een rondleiding op de bel-etage (begane grond) van het kasteel om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur (5 euro p.p.).
Parkeren: op de kasteelweide, te bereiken via de oprijlaan (Invoeren in navigatie: Landgoed Middachten 3, De Steeg). Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.
Toegankelijkheid: het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers.
Honden zijn niet toegestaan in het kasteel.