Tijdens de Dag van het Kasteel opent de Nederlandse Kastelenstichting samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek. Ook Landgoed Middachten doet mee op 2e Pinksterdag (1 juni).

Tijdens de Dag van het Kasteel is iedereen van harte welkom om het kasteel en de tuinen te bewonderen.
In de squashhal op het landgoed geeft Dr. Elyze Storms-Smeets van het Gelders Genootschap een lezing. Hierin wordt ingegaan op de rol die de Gelderse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen hebben gespeeld tijdens WO II in het Gelders Arcadië.

Lezing WO II
In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid en vrede. Veel is er geschreven over de militaire, sociale, politieke en economische kanten van deze periode. Ook is er aandacht voor de omgang met daders en slachtoffers, de impact op de bevolking en de wederopbouw. De verhalen over al deze aspecten worden in boeken, musea, televisieprogramma’s en in allerlei andere vormen gepresenteerd. Wat daarin grotendeels ontbreekt is het verhaal van de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen, die een rol speelden in 1940 -1945. Andersom, in de Nederlandse buitenplaatsengeschiedenis is er vooral aandacht voor de gecreëerde pracht en praal, de arcadische levenswijze en landschappen. Maar de periode 1940 -1945 is nog zeer onderbelicht. Een periode waarin de oorlog naar Arcadië kwam.

Dr. Elyze Storms-Smeets, Gelders Genootschap, is initiatiefnemer van het landelijke project Oorlog in Arcadië (samen met de Nederlandse Kastelenstichting). In deze speciale lezing voor Dag van het Kasteel vertelt ze over de rol die de Gelderse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen gespeeld hebben, hoe dit ‘Arcadië’ is verwoest en weer is opgebouwd. Meer dan 80 Gelderse landhuizen en kastelen zijn gedurende de oorlog gebruikt als psychiatrische inrichting, SS-school, ziekenhuis, weeshuis, opvang voor evacués, werkkamp, militair hoofdkwartier, archief, schuilplaats voor onderduikers, woning voor officieren, gevangenis, jachthuis en opslagplaats. De omvang van de confiscaties is vele malen groter dan voorheen gedacht. Tevens weten we dat meer dan 30 Gelderse landhuizen tijdens de oorlog zijn verwoest of zodanig beschadigd dat ze vlak na 1945 zijn gesloopt.

Praktische informatie

Tijden – De tuinen zijn open van 10.30 – 16.30 uur. U kunt hier op eigen gelegenheid wandelen of deelnemen aan een rondleiding om 12.00 uur of 15.00 uur. Het kasteel is open van 13.00 – 16.00 uur.  U kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezichtigen, er zijn geen rondleidingen.  De lezing over WOII start om 15.00 uur in de squashhal op het landgoed. Duur: ca. 1 uur. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers. Wilt u zeker zijn van een plaats? Reserveer dan voor 28 mei via info@middachten.nl
Entree – Kasteel en tuinen: € 12,00 p.p., kinderen tot 12 jr. gratis. Alleen tuinen: € 6,00 p.p., kinde­ren tot 12 jr. gratis. Lezing: gratis.
Parkeren – Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.
Toegankelijkheid – De tuinen zijn toegankelijk voor buggy’s, rollators en rolstoelen, het kasteel helaas niet. Honden zijn niet toegestaan.