Middachten-engels-60

Theatervoorstelling ‘Ik, alleen’ op landgoed Middachten

Op 15, 16 en 17 augustus is de voorstelling van ‘Ik, alleen’ te zien in de tuin van kasteel Middachten. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sophie Zijlstra. In dit gloednieuw koningsdrama van locatietheater Smeedwerk worstelt koning Willem I met zijn macht en met wie hij is als mens.

Over de voorstelling ‘Ik, alleen’

‘Ik, alleen’ is een koningsdrama, een herinnering aan het verleden met verwijzingen naar het heden. Als koning Willem I op een avond in 1840 zijn kroon wil hebben, blijkt dat niet zo eenvoudig. Willem merkt aan alle kanten dat er aan de poten van zijn koninklijke macht wordt gezaagd: niet alleen willen leden van de Tweede Kamer de Grondwet ingrijpend herzien, ook zijn zoon en troonopvolger Guillot lijkt de macht van zijn vader steeds openlijker te betwisten.

Koning Willem I – de ‘papieren Koning’ – heeft in zijn werkkamer besluit op Koninklijk Besluit genomen, met serieuze gevolgen voor de staatskas en zijn geloofwaardigheid bij het volk. Ook Willems voornemen om te trouwen met Henriëtte d’Oultremont, de katholieke hofdame van zijn overleden vrouw, valt niet in goed aarde. Het stelt Willem voor een onmogelijke keuze: zijn koninkrijk of een huwelijk met Henriëtte? Terwijl in de nacht een onweersstorm opsteekt, lijkt Willem stukje bij beetje zijn grip op de realiteit te verliezen. Wat moet hij doen? Wie of wat kan hij nog vertrouwen?

Als hij ten einde raad zijn zoon, ministers en vertrouwelingen in een toneelstuk op de proef stelt, lijkt de val van zijn troon onvermijdelijk. In de donkerste uren van de nacht komt hij, door God en iedereen verlaten, oog in oog te staan met zijn allerdiepste angsten. Is hij echt alleen? Of brengt het naderende ochtendgloren hem een nieuw perspectief?

Regie: Merel Spikker, Pieter van Dijk
Tekst: Pieter van Dijk
Spel: Inge Smolders Peter Hendriks Jorn Snelting Pieter van Dijk
Koor: Liesbeth, Linda, Akkelien, Auke, Thomas, Hanny, Joke, Noor
Polly: Amber ten Have
Met dank aan: Fonds voor Cultuurparticipatie Vfonds VSBfonds

Er zijn twee verschillende tickets:

Alleen voor de voorstelling €25,00. Aanvang voorstelling: 20.30 uur. Of de voorstelling met voorafgaand daaraan een tuinrondleiding o.l.v. een gids €35,00. Aanvang 19.00 uur. Deze duurt ongeveer een uur.

Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Smidsallee. 

'Ik, alleen' op Kasteel Middachten
'Ik, alleen' op Kasteel Middachten

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur

Het kasteel is geopend op de zondagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur (laatste toegang 15.00 uur).

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2024. Alle rechten voorbehouden.

20 mei 2024

Dag van het Kasteel

Kom naar de Dag van het Kasteel op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag.

Kasteel geopend van 12.30-16.30 uur.

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.