Middachten-engels-60

Beheer landgoed

Beheer landgoed

Middachten is al eeuwenlang een landgoed in de ware zin van het woord. Het landgoed met als kloppend hart het kasteel bestaat verder uit bijgebouwen, tuinen, bossen en landerijen. De uitgestrekte landbouwgronden en bossen worden door de familie geëxploiteerd om het landgoed als geheel in stand te houden.

Middachter bossen

De Middachter bossen onder aan de stuwwal hebben een voedselrijke ondergrond bestaand uit löss en zijn daarmee geschikt voor loofbomen zoals eik en beuk. Deze bomen hebben op Middachten een goede houtkwaliteit en worden gebruikt voor woningbouw en meubels. In de zone tussen Middachterallee en A348 bevinden zich de zogenaamde bronbossen met haar zeldzame voorjaarsflora.

Landbouw

De oudste boerderijen van het landgoed zijn langs de Boerenweg, op de overgang van Veluwe naar de IJssel ontstaan. Van deze zes oude boerderijen zijn er nog twee in bedrijf. Ook in de Havikerwaard zijn vijf boerderijen gesticht, waarvan er twee nog in bedrijf zijn. De agrarische bedrijven op Middachten zijn moderne melkveehouderijen, die met de ontwikkelingen in de tijd zijn meegegroeid. 

In de kern van het landgoed, rondom de waardevolle bronbossen, worden de landbouwgronden beheerd door het gemengde biologische bedrijf ‘de Wolfskuil’. Doordat op deze boerderij al vele jaren deze landbouwmethode wordt toegepast, zijn hier de oude bloemrijke en natte hooilanden blijven bestaan. Een groot aantal planten, zangvogels en insecten wordt hier aangetroffen.

Jacht

Jacht hoort van oudsher bij Middachten. In de 17de eeuw waren de Middachter bossen samen met het naburige Hof te Dieren het jachtdomein van de Oranjes. Om de wildstand verantwoord te beheren wordt er gejaagd op edelhert, damhert, wild zwijn en ree. Zo blijft het aantal dieren in balans met de drukbevolkte omgeving en krijgt verjonging van het bos een kans. Middachten besteedt de grootst mogelijk zorg aan een zorgvuldig afschot van deze dieren. Dit gebeurt in nauw overleg met provincie, en naburige terreineigenaren.

Heeft u vragen over het beheer van Middachten? Neem dan contact op met rentmeester Age Fennema via email: rentmeester@middachten.nl

Video afspelen

De documentaire ‘Jaarringen’ van Omroep Gelderland volgt landgoed Middachten door de seizoenen heen en laat zien hoe de beheerders omgaan met duurzaamheid. 

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur

Het kasteel is geopend op de zondagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur (laatste toegang 15.00 uur).

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2023. Alle rechten voorbehouden.

MIDDACHTEN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies op deze website.